How to: Harde contactlenzenAl jaren draag ik contactlenzen. Vanaf mijn veertiende tot nu toe heb ik altijd half harde zuurstof doorlatende lenzen gedragen. Vanuit mijn omgeving merk ik dat er vooral veel mensen zijn die zachte contactlenzen dragen. Omdat die lekkerder zouden zitten en beter zouden zijn. Iets wat ik eerlijk gezegd totaal niet vind kloppen. Ja, harde lenzen zijn even wennen maar dat lijkt mij hetzelfde bij zachte lenzen. Je stopt natuurlijk wel iets op je oogbol wat er eerst nooit heeft gezeten.

Even wennen

Toen ik 10 jaar geleden voor het eerst begon met het dragen van lenzen moest ik het langzaam opbouwen. Ik heb mij toen niet aan de aanbevolen draagtijd per dag. Omdat ik toen nog een middelbare scholier was droeg ik mijn lenzen de eerste week van s'ochtend vroeg tot s'middags wanneer ik weer thuis was. Ik droeg ze dus meteen al een uur of acht per dag. Dit bouwde ik dan op en na een week kon ik mijn lenzen gewoon van s'ochtends vroeg tot s'avonds wanneer ik op bed ging dragen. Ik vernam nog steeds wel dat ik iets in mijn ogen had maar het was niet iets wat pijn deed.

De verzorging

Het verzorgen van harde lenzen is vrij simpel. Je hebt een bewaarvloeistof, dit is de vloeistof voor in je lenzen bakje. En je hebt een schoonmaakvloeistof waarmee je je lenzen schoonmaakt voordat je ze in doet. Ik koop mijn vloeistoffen bij mijn opticien omdat ik die vloeistoffen het fijnst vind. Deze zijn van het merk IWear.  De Kruidvat en andere drogisterijketens bieden ook vaak lenzenvloeistof aan. Ik heb hier wisselende reacties op gehad. Vloeistoffen die die niet afspoelbaar waren en prikten. Ik hou het dus gewoon bij wat mijn opticien aanbiedt. Mijn lenzen bakje verschoon ik elke keer als de vloeistof op raakt in mijn bakje of wanneer ik zie dat er stofjes of andere rommeltjes (stukjes mascara) in drijven. Ik spoel mijn bakje goed uit en vul het daarna weer met nieuwe bewaarvloeistof.

Lenzen in en uit doen

Was van te voren je handen wanneer je je lenzen aanbrengt. Hierdoor is er minder kans op bacteri├źn op je contactlenzen. Begin elke keer met het inbrengen van dezelfde lens, dus of rechts altijd eerst inbrengen of links altijd eerst inbrengen. Ik begin altijd met links maar de meeste mensen beginnen met rechts. Maak de lens schoon door er de schoonmaakvloeistof op de doen en deze er mee in te wrijven en dan goed af te spoelen. Leg de lens op de wijsvinger van de hand waarmee je hem gaat aanbrengen in je oog. Met de duim en middelvinger van de je andere hand houd je het oog open waarin je de lens aanbrengt. Het kan handig zijn dit voor een spiegel te doen, zeker wanneer je een beginner bent. Je lens zit, als het goed is gegaan, nu in je oog. 

Ik haal zelf mijn lenzen eruit door een mini zuignapje op mijn lens te zetten. De lens blijft dan aan het zuignapje vastzitten en zo haal je hem heel erg makkelijk weer uit je oog. Het zuignapje hoef je van te voren niet nat te maken.

Extra tips

 • Wanneer je net begint met het dragen van lenzen neem dan altijd je lenzen bakje en een spiegel mee. Mocht je toch hele erge last krijgen van de lenzen dan kan je ze altijd even uithalen. Hetzelfde geldt voor mensen die last hebben van allergie├źn, lenzen kunnen dan wat pijnlijk zijn omdat je niet in je ogen mag/kan wrijven. Neem in beide gevallen dus ook een bril mee.
 • Doe jaarlijks een check-up. Harde lenzen gaan relatief lang mee, zo'n 3 a 4 jaar. Controleer wel elk jaar of je sterkte nog gelijk is.
 • Harde lenzen kan je laten polijsten. Hierdoor worden ze extra schoongemaakt en een doffe lens wordt hierdoor weer helder gemaakt.
 • Zorg er voor dat er altijd vloeistof in je lenzen bakje zit. Wanneer je even geen lenzenvloeistof in huis hebt of deze op vakantie bent vergeten kan je altijd wat water in het bakje doen. Dit helpt ook tegen de uitdroging.
 • Druk niet te hard op de lenzen. Op de middelbare school had ik een vriendin die dit deed en haar lenzen gingen, logisch, kapot. Pak je lenzen altijd voorzichtig op en wanneer je hem laat vallen niet drukken tijdens het oppakken.
 • Bespreek met de opticien ook je levensstijl. Voor sporters schijnen zachte lenzen beter te zijn. Voor mensen met gevoelige ogen zijn harde lenzen beter omdat de kans op infecties een stuk kleiner is dan bij zachte lenzen. 
 • Make-up kan je gewoon dragen. Zelf draag ik wel make-up op mijn waterlijn ook al wordt dit door sommige opticiens afgeraden. Luister in dit geval naar wat je opticien aangeeft. 
 • Heb je een keer last van je ogen doe dan de lenzen uit. Het inhouden kan in dit geval ergere gevolgen hebben.
Draag jij lenzen, en zo ja welke?

Liefs, Sara

Share:

1 reacties

 1. leuke blog en ook handig ik heb zelf alleen zachte maandlenzen. heb nergens problemen mee en het bevalt me ook prima

  BeantwoordenVerwijderen