Zes voordelen van thuis wonen als studentDoor Anna


Je haalt je middelbare school diploma en dan op naar het studentenleven. Toen ik in de eerste klas kwam van mijn studie kreeg ik al snel de vraag van klasgenoten ‘ga je ook op kamers?’. Ik had mijn antwoord snel klaar: ‘Nee’. Maar dan was de vraag ‘Waarom wil je niet op kamers?’. 
Ik had meerdere redenen waarom ik thuis wilde blijven wonen. Als ik nu terug kijk sta ik nog steeds achter mijn besluit. Ik zet ze even op een rijtje:


Zes voordelen van thuis wonen

1. GELD

Het is gewoon duur om op kamers te wonen. Het is niet dat ik niet veel studiefinanciering krijg, want ik krijg best veel. En ook al komt hier nog de uitwonende beurs erbij is het mij nog te duur om op kamers te wonen. Je moet niet alleen je kamerhuur betalen, eerst heb je nog de eenmalige kosten zoals: borg, administratiekosten, sleutelgeld, inrichtingskosten en overnamekosten. Dan komen de vaste kosten zoals: huur, gas, water, licht, telefoon, gemeentelijke heffingen, verzekeringen.  En dan komen je wekelijkse boodschappen er nog bij.

Omdat ik zelf alles moet betalen zoals collegegeld, boeken, verzekeringen en kleding wilde ik liever het geld wat ik overhield van mijn studiefinanciering sparen.

2. REIZEN VOND IK GEEN PROBLEEM

Ik moest gemiddeld twee en een half uur per dag heen en weer reizen. Maar zelf vond ik dit geen probleem. Ongeveer 35 minuten met de trein reizen en verder met de bus of de benenwagen. Van huis naar het station loop ik altijd, zo kom ik ook wat aan mijn dagelijkse beweging. Dan in de trein een heerlijk tukje doen of nog wat lezen of voorbereiden voor school. Ik pakte de bus en dan was ik al aangekomen op school.

3. GEEN EIGEN HUISHOUDEN

Ik was er zelf nog niet aan toe op mijn 18e om mijn eigen huishouden te doen. Niet dat ik het niet in me heb om het huishouden te doen maar het studeren op zich was al een grote stap. Ook ben ik gezegend als ik thuis kom dat het eten klaar staat en je aanvallen kunt. De was wordt gewassen en ik hoef geen kostgeld te betalen. Thuis heb ik ook alle ruimte en een eigen kamer nu er meerdere uit huis zijn gegaan. Soms hebben ouders toch gelijk dat je in een klein hotel woont!

4. IN DE STAD WONEN

Het lijkt mij verder ook niks om in de stad te wonen. Toen niet, nu niet en in de toekomst denk ik ook niet. Ik vind het heerlijk om in een dorp te wonen. Alle voorzieningen dichtbij, gezelligheid van een dorp om je heen en de rust vlakbij als je die wilt opzoeken. Familie en vrienden in de buurt, zo ook de vereniging waar ik bij zit.

5. STAPPEN

Om nou op kamers te gaan om te kunnen stappen is het laatste wat in me op zou komen. Er zijn genoeg uitgaansgelegenheden in de buurt zoals kroegjes, clubs of gezellig naar de feesttent. Want ja, een feesttent heb je niet in een stad volgens mij. Zelf hoef ik ook niet elk weekend op stap. Heerlijk bank hangen, no problemo! Of gezellig met vriendinnen afspreken.

6. Mensen om mij heen

Het is fijn om de mensen waar je om geeft dicht bij je te hebben. Je komt niet alleen thuis en dat vind ik zelf erg fijn. Als je thuis komt kun je de dag met ze doornemen en je grote en kleine avonturen vertellen. Ook als je snel even wilt afspreken met een vriendin hoef je dat niet in te plannen in je agenda. Een telefoontje of een appje en je kunt zo even langskomen.

Ik ben wel erg benieuwd wat jouw redenen zijn geweest om thuis te blijven wonen? Of waarom je wel de keuze hebt gemaakt om op kamers te gaan tijdens je studie?

Share:

4 reacties

 1. Volgens mij zijn er best veel studenten die niet op kamers gaan. Ik was er ook zo één haha. Al die tijd bij mijn ouders gewoond. Met name om de reden geld te kunnen sparen, waar ik na mijn studententijd (en ook tijdens) heel veel profijt van heb gehad. Ik heb een hoop mooie reizen kunnen maken, vrijwilligerswerk kunnen doen in het buitenland, een huis kunnen kopen mede door mijn spaargeld en kunnen emigreren. Als ik op kamers had gewoon had ik dat zeker niet allemaal kunnen betalen...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Er zijn inderdaad veel voordelen als je thuis blijft wonen! Zelf ben ik meteen op mezelf gaan wonen omdat reizen niet te doen was en ik ook wel heel erg graag mijn eigen plekje wilde. Maar het valt inderdaad wel heel zwaar om alles zelf te betalen haha. Je bent ook een soort van minder student als je op jezelf woont, omdat je zo veel verantwoordelijkheden hebt

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuk om te lezen, ik woon zelf ook nog steeds thuis en vind het prima. Ik reis per dag ongeveer 2,5 uur en het is goed te doen. 's Morgens kan ik in de trein wakker worden en 's middags vallen mijn ogen dicht terwijl ik naar de mooie weilanden kijk. Daarnaast ook ideale momenten om de les voor te bereiden of blog ideeën uit te werken. Ik vind het fijn!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Toen ik mijn eerste studie begon, was ik er ook echt nog niet aan toe om op mezelf te gaan wonen. Daarna wachtte ik gewoon op een sociale huurwoning, want ik had geen zin om bij mijn ouders vandaan te gaan, en dan alsnog in een kamertje te gaan zitten. Toen ik een paar jaar later net weer met een studie bezig was, was ik er zeker wel aan toe, maar ook toen ben ik dus in dat dorpje blijven wonen - na een paar maanden in mijn eigen appartementje. Ik was daarmee een stuk minder kwijt dan op kamers wonende studenten, terwijl ik veel meer ruimte had, een eigen balkonnetje, én mijn ouders op loopafstand als ik een keer de auto wilde lenen of mee wilde eten. Nou ben ik sowieso geen stapper, dus ik vond het prima: ik kon nu tenminste een bank neerzetten en met een boek neerploffen =P

  BeantwoordenVerwijderen