Tips: een blognaam verzinnenHet bedenken van een blognaam die bij jou en je content past kan moeilijk zijn. Je ziet op dit moment steeds meer bloggers die veranderen van naam. Ook voor beginnende bloggers is het bedenken van een naam moeilijk. Er zijn verschillende manieren om tot een juiste blognaam te komen. Hier zijn een aantal stappen die ik zelf heb ondernomen om tot mijn blognaam te komen.

Stap 1: Kies de lengte van je blognaam. Wil je het houden bij één voor, twee, of misschien zelfs drie. Natuurlijk kan je ook voor meer woorden kiezen alleen zou je domeinnaam dan wel eens erg lang kunnen worden. Mensen vergeten lange namen sneller dan een korte blognaam. 

Stap 2: Bedenk in wat voor taal je wil gaan bloggen. Kijk hierbij ook naar de toekomst. Wanneer je veel lezers krijgt uit Amerika zou je dan er ook voor kiezen om in het Engels te bloggen? Wanneer je hier ja op zegt is het belangrijk dat je bij de keuze voor je naam hier ook rekening mee houd. Een blog met een oer-Hollandse naam is dan minder handig dan een Engelse naam. 

Stap 3: Schrijf de woorden/namen op die jij in je blognaam zou willen verwerken. Probeer zo deze woorden wel relevant tot de niche van de blog te maken. Van bepaalde woorden zou je ook synoniemen kunnen opzoeken. Denk hierbij aan Beauty - Make-up - Maquillage- Cosmetica - Schmink. Een synoniem kan van pas komen om je meer te onderscheiden van anderen. Stel iedereen gebruikt het woord Beauty dan ben jij met Maquillage net even anders. 

Op dit moment is het ook een trend om je blog te vernoemen naar jezelf. Vera van Vera Camilla doet dit al jaren. Andere bloggers hebben het roer omgegooid en zijn nu ook begonnen met het gebruik van hun eigen naam. Wanneer je dit toch te persoonlijk vindt zou je kunnen kiezen voor een naam die je heel erg mooi vindt. Vind je je eigen naam toch wel heel persoonlijk dan zou je ook voor afkortingen kunnen kiezen. Isabelle- Isa- Belle. Een combi van je eigen naam en een woord kan natuurlijk ook.

Stap 4: Het is tijd om te mixen en matchen met de woorden en namen die je hebt opgeschreven. Zitten er woorden en namen bij waar je niet tevreden over bent, streep die dan alvast door. Maak een top 3 van namen. 

Stap 5: Ook al begin je eerst op een blogspot domein met bloggen, het is altijd belangrijk om te checken of je naam nog wel beschikbaar is. Ik check dan ook altijd op mijndomein.nl of een andere domeinsite of de blognaam die ik bedacht heb er nog wel in de .nl en .com versie is. Je wilt natuurlijk niet dat de domeinnaam al bezet is. Ik heb ook gelijk de social media kanalen gecontroleerd of daar mijn domeinnaam als gebruikersnaam ook nog vrij is. Mocht een naam niet vrij zijn ga dan naar de volgende naam op je lijstje en doe de controle weer. 

Wanneer je het nu echt nog niet zeker weet zou je jouw gekozen naam nog kunnen delen met vrienden/vriendinnen, je ouders, een forum of een facebookgroep gericht op bloggers. Vraag om feedback, waar denken zij aan als ze de blognaam zien?
Share:

1 reacties

  1. Mijn blognaam is eigenlijk spontaan in me opgekomen haha! Het is ook in het Engels, omdat alles in het Engels simpelweg beter klinkt :)

    BeantwoordenVerwijderen