Bewust studievertraging oplopen


Door Anna
Na de zomervakantie van 2011 was het zover dat ik begon met studie Logopedie. Ik zit inmiddels in mijn laatste studiejaar van de opleiding. Ik moet nog twee stages lopen, de majorstage en specialisatiestage en wanneer ik deze gehaald heb ben ik afgestuurd als Algemeen Logopedist. Maar ik haal, net als velen anderen, mijn diploma niet binnen de standaard 4 jaar en heb enige vertraging.

HERKANSINGEN

Tijdens de hele opleiding moest ik best veel toetsen herkansen. Dit komt vooral door gebrek aan motivatie. Ik vind de opleiding best wel interessant en de praktijk is leuk om te doen maar ik kan me er niet goed toe aanzetten om te gaan leren. De herkansingen begonnen al in jaar 1 en haalde mijn propedeuse niet binnen dit jaar. Ik wilde toch graag mijn propedeuse halen dus ik koos in het tweede jaar ervoor om me daar op te gaan richten. Daardoor haalde ik andere toetsen uit jaar 2 weer niet en deze toetsen schoven weer door naar jaar 3. In het derde jaar haalde ik een paar toetsen uit jaar 2 nog steeds niet en dit zette me aan het denken. Ik moest gaan kiezen of ik ging stage lopen met herkansingen die lopen of stage lopen zonder herkansingen. Mijn keuze was snel gemaakt; stage lopen zonder herkansingen maar dit betekende dat ik wel een half jaar vertraging zou hebben.

BEWUSTE KEUZE

Mijn keuze was een bewuste keuze. Ik had liever een halfjaar vertraging waarin ik een halfjaar vrij had van school en me alleen hoefde te richten op de toetsen en het invullen van een paar vrijekeuze punten. Dan een halfjaar stagelopen met extra toetsen, meer druk en stress. Even een pauze voor jezelf is helemaal niet erg. Een half jaar rustiger aan kan je ook veel brengen!

TWIJFEL

De opleiding is best pittig maar ik voel me ook niet helemaal thuis in het vak. Op een of andere manier voel ik niet een klik met het beroep. Ik loop nu ook stage en vind het leuk om de kinderen te behandelen maar iets in mij zegt dat ik in de toekomst hier niet verder in/mee wil werken. Toen ik de keuze had gemaakt om het rustiger aan te doen wilde ik ook wel een baantje erbij. In de zomervakantie zag ik een leuke oproep van een lingeriezaak en ja, wie niet waagt wie niet wint. Ik werd aangenomen (yes!) en door mijn halfjaar vertraging kon ik veel gaan werken. In deze tijd werd mij duidelijk dat ik dit werk wel heel erg leuk vind. De twijfels die ik had over de opleiding waren dus geen twijfels. Het bevestigde mijn gevoelens over Logopedie en dat de klik ook niet zal komen.

Wanneer ik niet deze keuze had gemaakt had ik ook niet gezocht om een bijbaantje. Dan had ik nu niet gewerkt in de winkel en ook niet geweten dat er wel iets anders is naast Logopedie. Niet geweten dat er wel iets is waar ik een klik mee heb en plezier in heb. Ik besef me nu dat ik veel heb kunnen mislopen als ik een andere keuze had gemaakt. Het geeft dus helemaal niet om studievertraging te hebben. 

Het kan je soms nog meer brengen dan je ooit kunt bedenken!

Share:

0 reacties